Mutiara Kata

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA

Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kamiMERASAKANNYA

Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA

Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampuBERTAHAN.

Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, makaILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...

~ABU RIDHWAN~

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog
BuK@N SeN@Ng NaK bu@t BLOG -Cub@ itu lebiH bAikK d@riP@d@ beRtaPa
There was an error in this gadget

Sunday, 8 April 2012

dari ibu dan ayahmu


surat dari hati ibu dan ayah
dengan nama ALLAH S.W.T yang Maha PengasihNya dan yang Maha PenyayangNya….

bacalah dgn teliti…….


Apabila kami sudah tua,

kami berharap engkau akan memahami dan akan bersabar dengan kami,

jika kami ada membuat kesilapan,

tiada yang lain yang kami harapkan dari kamu semua melainkan  engkau tidak akan mengherdik

kami.

orang tua sememangnya lebih mudah tersentuh malah terasa hati,

kasihinilah kami sepertimana  engkau  mengasihani diri engkau sendiri.

apabila kami membilang usia,engkau pula bertambah dewasa,jiwa merdekamu kian meresap,

tetapi ingat lah,ketika itu pendengaran kami,malah pandangan kami semakin terjejas dan kabur,

sudah menjadi kebiasaan pada ketika itu…pergerakan mulutmu tidak kami mengerti….susuk

tubuhmu

sukar kami kenali,juga kata2 mu tidak kami dengari.

maka yang paling kami ingini….mulut mu tidk lancer mengeluarkan kata2  

“pekak orang tua nie!!!”,

“bute orang tue nie”,

 kerana ketika itu….
sudah tiada daya kami mendengar,
sudah tiada daya kami  melihat,
pancaindera yang diberi semakin hilang nikmatnya…
mungkin itu persedian bagi kami untuk hilang kesemuanya…..
oleh itu…..


maafkan kami anakku,kami  tiada daya,kami semakin tue…



Apabila kaki dan lutut kami semakin lemah,

kami berharap engkau punyai tahap kesabaran untuk

membantu kami berdiri sepertimana kami membantumu semasa engkau kecil,

masih kami ingat saat itu….tidak pernah dan tidak akan kami lupakan…..

ketika itu engkau betol2 bersemangat belajar  berjalan….
tidak pernah kami halangimu untuk terus mencuba…..

malah kami cuba membantu…

bersabarlah dengan kami ……

bila kami asyik mengulangi cakap yang sama,

kami berharap engkau terus setia mendengar kata2 kami,

jangan mempersendakan kami….

jauhkan dari kejemuanmu mendengar kata2 kami

jika ketika itu kamu mengerti…..

ketika kecilmu….ohh….cantik paras rupamu…penyejuk mata kami…..

jika  engkau masih ingat…………

ketika itu engkau masih kecil dan mahukan sesuatu,
engkau asyik mengulangi kehendakmu hingga beroleh apa yang kamu inginkan

kami mengharapkan kesabaran yang sama dari mu.

apabila kami sering marah dan merajuk,semua itu kerana kami semakin tua,

mungkin engkau akan faham kelak.



wahai anakku,


Andai engkau miliki masa terluang,

kami berharap keberadaanmu disisi,menjadi teman kami bersembang….

kan kemudahan sekarang makin maju~

 ckup dengan mendengar suaramu

atau melihat raup wajahmu di peti kaca….didalam skrin tidak bernyawa……

asalkan kami dapat bersembang dgn mu…..

jika boleh dipegang jasadmu…alangkah gembiranya hati kami…..

kami berharap kita dapat bersembangwalaupun seketika.

kami selalunya bersendirian sahaja tanpa teman untuk berbicara.

kami tahu engkau sibuk kerana kami juga pernah melalui detik sepertimu dulu….

tapi masa untukmu tidak pernah kami lupakan….

sentiasa kami mencari waktu agar engkau ada masa bersama kami

walaupun engkau tak berminat dengan cerita kami,

tapi tolonglah luangkan sedikit masamu untuk kami.

seperti suatu masa dahulu,kami mendengar semua cerita2 mu……


wahai anakku,


apabila sampai masa kami terlantar uzur,

kami berharap engkaulah yang menjaga kami,

kami juga berharap engkau akan bersabar menjaga kami,

maafkan kami jika kami mengotori tempat tidur

kerana …….

tidak gagah untuk ke tandas sendirian,

 kami berharap kesabaran engkau menjaga kami di saat-saat akhir hidup kami.

kami takkan bertahan lama lagi


wahai anakku,


sesuatu yang amat kami harapkan dari engkau….

jika matinya kami,

mandikanlah kami dengan penuh kasih sayangmu,jangan engkau serahkan tubuh kami

kepada mana2 pihak yang tidak kami kenal,

memang mereka akan memandikan kami sesempurna mungkin tapi………..

 aib kami tiada jamin untuk mereka jaga sesempurna engkau menjaga aib kami,

walaupun sesempurna mana mereka memandikan kami,

lebih sempurna lagi jika engkau sendiri yang memandikan kami,

alangkah bahagianya kami sekiranya engkau sendiri yang mengkafankan kami,

satu perkara yang teramat kami idamkan adalah,

engkau sendiri yang mengimami solat untuk kami .

diharapkan dapat kamu imamkan,

cuba engkau bayangkan….sekiranya orang lain yang mengimami solat jenazah kami,

berapa minit sangatkah yang akan dihabiskan untuk solat itu?,

berapa lamakah doa yang akan ditadahkan?,

panggilan apakah yang akan diberi ketika menanyakan jemaah  tentang

pandangan mereka terhadap mayat kami?...

adakah macam ini??.......

“apakah yang  kamu pandang terhadap ini mayat?”

adakah macam tu yang kamu mahu….atau,

ketika mana kamu bertanya kepada jemaah lain….

“apakah yang kamu pandang terhadap mayat ayah/ibu saya???....”

cukup berbeza anakku…..

mayat atau ayah/ibu….

pilihlah anakku….

tetapi kami berharap…….

kamu memilih untuk mengimami solat jenazah kami…



jangan bimbang anakku,

insyaallah apabila nanti kami menghadap Pencipta kami,

akan kami pohon Rahmat dan RahimNya untukmu

yang telah menyayangi dan mengasihi orang tuamu,

terima kasih atas belaian yang engkau kembalikan kepada kami.

jangan tinggal solat,

kami amat menyayangimu………..

dari ibu dan ayahmu

Friday, 23 March 2012

spm....kalu die pandai mencongak mase depan die...pandai menganalisis die punyer minat...pandai menilai kemampuan dia........


Slm,

perh.....memenuhi hajat kengkawan yg nak tgk aku punyer komen pasal spm taun nie....aku pon berkira2 laa nak tulis dlm blog nie....hahaha,lps nie die kene promote laaa kat kengkawan die aku punyer blog,penat jugak aku mikir...ye lah,result tak gempak...pastu kene pikir plak pasal nak tulis blog....universiti mane nak masuk pon x tau lagi....pening tahap gaban dah nie...tapi tak pe lah,sahabat punyer pasal.....cube jugak nak tulis nie.....

1] spm...erm.....spm.....haahahahaa....padan muke aku....main2 sangat......


2] spm...erm spm.....alhamdulillah......dpt jugak ape yg aku target......

3] spm....erm....spm....ikut laaa....aku nak besungguh mase kat u nanti....

4] spm...spm.....aduyai....nie lah yg aku tak suke....ilmu nie...kalu praktikal baru btol....

5] spm..spm....ala,,,x pe lah....x mati pon kalu gagal spm....

6] spm...erm...spm....penentu mase depan aku niee...nk cari biasiswa....


***spm..erm..spm...banyak laa tanggapan sorang2 kalu sebut pasal spm....
aku nak tulis habis sume pandangan org yg aku dengar????dah laa blog nie dh bosan...x dek lagu pape pon.....nk tulis bende bosan lagi...tak yah laaa....hahahaha....




spm nie memang penting utk segelintir org...tak penting jugak utk segelintir org,                            50/50 jugak utk segelintir org.....
bagi yg dilahirkan dlm keluarge yg sederhana nie penting laaaa....cube pikir......ayah dah pokai.....mak dah pokai....harapkan biasiswa lah utk belajar.....wait....apsal kat german relaks je, yg miskin pon bleh sambung Phd.....tu german...kerajaan bg duit kat rakyat die utk sambung belajar...biar sebodoh or secerdik mane pon mereka...nak seribu daya je kat sana tuu....ada jugak negara lain yg buat cam tu...

lupakan lah...itu negeri org,cg mat saad ckp(cg bm aku niee....aku respect die)hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,lebih baik di negeri sendiri....spm nie,aku dpt rendah jew....aku dpt byk comment dlm fb,inbox enset aku...ade hikmah disebalik niee.....


yang paling best.....ada yang cakap kat aku..itu tandanyer aku nie tak sesuai utk bidang tuu....

btw,aku dah jumpe dh hikmah die...thanks....


to my father and mother...

aku akan ikut ckp korang,aku akan ambik bidang yg aku suke...tapi malu2 nk ngaku...takut dooo...kerjaya yg aku plih nanti akan membuatkan aku menjadi tumpuan,betul salah aku akan menjadi perbualan orang...ya allah..permudahkan aku....

p/s:bagi sesiapa yg tak cemerlang mane dlm spm tuu...be happy....byk dh org post kan sesuatu yg menaikkan semangat...kelakar jugak sebenar nyer...
sblm spm....
"spm nie penentu mase depan...tak berjaya spm,tak berjaya lah hidup"  dan yang sewaktu dgnnyer laa kite akan dengar....
slps spm....
bg yg x colourful mane "takpew....spm nie permulaan jew...kat u nanti lagi penting...."
bg yg colourful               "cerah lah peluang kau nak pergi oversea...kan dah ckp....spm nie segala2nya"
bg yg rezeki die dpt rendah  "byk  jutawan kat dunia nie yg tak habiskan belajar die!!....relaks laa..."

hahaha...dri dulu lagi aku dengar.....sesiapa yg nak komen pape kew..ikut laaa...ini aku tulis sbb aku plik jew....


akhirnye aku faham,sblm spm....nak takut2kan candidate die,biar bersungguh skit blajar.......
slps spm,nk pujuk hati yg resah,nk bg semangat kpd yg berjaya...

ikut laaa.....

allah menilai usaha kita....rezeki tuu die yang bagi....useha3...caiyok bg yg ambik spm taun lps....keep moving,bro,sis.......kite gegarkan dunia......blajar rajin2 lps nie....n kpd yg dah janji dgn aku tuu...ingat...kat u nanti kita tgk pointer sapew yg lagi tinggi...spm aku dah kalah dgn korang....tpi kat u nanti.......watch out .....

nk tulis ape lagi?????aku tak ade idea lagi niee....



so...comment aku bg spm taun niee......

bg aku...spm tempat menilai kita punyer minat,menetapkan dimana kemampuan,mase untuk mencongak2....

kehidupan yang kita nak bina lepas niee.....

ade org ckp...sng laa org yg dpt colourful....susah laa org yg dpt sederhana n rendah......aku ada citer.....tahun lepas...spm 2010 laa....bkn nk aibkan die....tapi nk bg semangat kat geng2 senasib aku niee....nk bg amaran kat yg tinggi dri aku...ahahaha..mane ade....yg baik jdkan contoh....yg buruk dijadikan sempadan.....

ok2...sambungkan citer.....

ade seorang bdk yg cemerlang.....die dpt 11 A+ dlm spm....die pon masuk laaa universiti......tp die x colourfull...tup..tup..die ambik keputusan utk keluar u..masuk form six.....n he got the colouful result again....



pendek je citer niee..sebenarnye panjang tapi....nanti takut lebih2...membocorkan identiti si kawan tu pulak....tp yg nk dikatakan nie....

spm ari tuu...die menilai elok2 die punyer minat....menetapkan dimana kemampuan dia...mencongak mase depan die.....11 A+ tak semestinya akan cemerlang terus...n x semestinya down....ikut orang  laa....
kalu die pandai mencongak mase depan die...pandai menganalisis die punyer minat...pandai menilai kemampuan dia....no hal lah....tapi..kalu dpt tip top dalam spm tuu....extra lah bg die..pilihan die lagi tip top...tu je......


ahahaha...taknak laa nk back up mane2 pihak..yg lemah dan yg berjaya mahupun yg sederhana.....kita sume same.....ye lah...cube pikir...kalu sume org kaya...sape nk dpt pahala sedekah...kalu sume bijak...sape nk jadi cg.......itu lah sunnah Allah....


ape2 pon..ape yg aku tulis nie tak semestinyer betol..kalu salah bleh laa tegur......saling betul membetul...sori laa...aku berckap kali niee....tak disertakan dgn dalil yg kuat dri quran dan sunnah...kias2 skit tu ade lah....bru nk start blajar kan.......harapkan tunjuk ajar dri korang laaa......salam...

*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...log pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

Thursday, 15 March 2012

refresh minda

assalamualikum,


dh lame dh x post yg baru nie.....


nk tulis ape erk????


baru selesai kem anak soleh,rase rindu kat budak2 peserta terus menusuk kalbu......rase mcm x pecaye 3 hari 2 malam dilalui dgn jayamya....alhamdulillah,skit jew masalah yg timbul.....kepada fasilitator dan urusetia yg membantu menguruskan para pelajar terima kasih banyak2.....tanpa korang,bleh pengsan rse nyer...fasilitator yg cedera tu....harap dh sihat mcm biase,maap laa sebab menyusahkan korang,




rase berbaloi menghabiskan cuti yg ade dgn menghadiri kem,adek2 mmg sempoy,biaselah,perangai budak2....layan jew......walaupun cuti ade 4 hari...semua yg dirancang tuhan tiada siapa yg boleh menghalang,untung nyer hidup sebagai kanak2 dizaman nie....kecik2 dh masuk kem macam nie...kesedaran islam diberi seawal usia muda.....




ade satu kisah yg menarik dlm kem nie...mase majlis penutup,yang dipertua haluan terengganu ,encik ishak yusof menceritakan sesuatu yg dah lama dah aku tahu,tapi...entah,cerita yg disebut tlah menyegarkan ingatan aku semula....ala....kisah yg berkaitan dgn seorang ayah,seorang anak dan dan seekor keldai....kalu x silap kisah luqmanul hakim dan anaknya yg berjalan bersama keldai.....die nak bagi pengajaran kat anak die....




kesimpulan cerita nie...jgn ikut sangat kata orang,kalu kita ikut jew ckp org,mmg x jd laa keje yg kita nak buat,mcm yg terjadi kepada dua beranak tu...kejap x naik atas keldai,org kg ckp diorang bodoh,bile diorang naik keldai tuu..orang kampung ckp bodh jugak....bile si ayah yg naik keldai tu...tetap di cop bodoh,bile sianak naik keldai tu...dpt jugak bodoh.....




kalu ikut jew ape yg manusia ckp,tak bleh buat kje laa kiter....buat baik org x suke,buat jaht pon org x suke,buat selambe pon ade jugak org x puas hati...kalu semangat sangat pon...mmg ade yg tak puas hati...selagi,hukum allah kita tak langgar ....jgn takut laa...buat jew....jgn sampai menimbulkan kemarahan org sudah laaa.................
*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

Tuesday, 7 February 2012

selsema

salam,
dua tiga hari jugak tak bukak blog nie.on9 pun x...bagi peluang kat adik2,abang,ayah utk on9 plak....
walaupun laptop ade dua kat rumah,still x ckup,nak2 time abah nak guna e-mail nak tgk mesej,nak buat keje...pastu adik nak main fifa12....tu laa kate,manusia nie,kalau dapat satu gunung emas,pasti dia nak lagi satu gunung emas...well,akulah manusia,dan bende tu laa yang aku tgh usahakan utk brubah,menjadi yang lebih baik,so...aku bagilah peluang kat keluarga aku nak main plak,diorang jarang main internet,sibuk belajar,kerje,buat assignment...dan macam2 lagi...aku lain laa,terperuk kat rumah jew,bila2 masa boleh on9.


wamakaru wamakarAllah,wallahukhairulmakirin,kita merancang,tuhan pun merancang,dan Allahlah sebaik2 perancang.....dah lama dah penyakit selesema aku x datang,lame kew....lame la jugak dekat satu bulan setengah,rekod tuu x selesema satu bulan setengah pada awal2 tahun,biasanye memanjang jew selesema,dah musim nak selesema aku akhir tahun n awal tahun,rase dah baik dah,alik2,ari ahad ari tu dia datang balik,mula2 just tgk aiman(spupu)jew bersin,mungkin berjangkit kot...letih tubuh dibuatnya,nak berjalan pun x selesa,tapi alhamdullih,pengalaman hidup mengajar segalanya,abah cadangkan minum cocacola,baru ber"angin" skit hidung nie....tapi abang cakap ustaz azhar cakap cocacola nie haram,sbb sokong yahudi,so,abang aku beli air mountain dew(thanks)baik laa skit ari nie...tu yg ON9 ARI NIE....org x dek kat rumah,hidung dah baik skit,ade cerita menarik,pemgalaman hidup yg nak dikongsi....


malam tadi,selepas mesyuarat(abis pukul 12 malam tepat),abah ajak makan kat kedai(abah ajak kew,aku ngan abang aku yg pujuk,hahhaa,hehehehe)pastu time nak makan tu,hingus nak keluar plak(eee,pengotor nyer)lekas2 aku ambik sapu tangan nak lap,lepas lap aku mengeluh laa skit"huh...keluar lagi"abah dengar aku mengeluh,"kenape mengeluh???"aku pun jawab"dah selesema"abah pun membalas dengan nasihat terulung diye"dah menegluh kat selesema tu kew mengeluh kat pencipta selesema tu,kan selesema tu anugerah Allah,nak uji hamba-Nya,nak hapuskan dosa2 hamba-Nya,kenapa nak mengeluh,orang sepatutnya bersyukur,bersabar"aku tersipu malu,mula menyedari kekhilafan diri,lekas hati ini beristighfar....



Allah tak akan uji hamba-Nya melainkan dia mampu menghadapinya....so,sentiasa bersangka baik dgn tuhan,dan petang nie,aku dah sihat dah,Alhamdulillah,semuanya kembali kepadaNya.pengalaman hidup mengajar segalanya,2 kalimah syahadah erat dihati....rupanya ada hikmahnya aku selesema,nak ajar cara bersabar,bersyukur dan paling penting,belajar macam amna nak husnuzon(bersangka baik)dgn tuhan...


*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

Saturday, 4 February 2012

ruginya diri ini

slm,
alhamdulillah,mungkin telah tertulis di luh mahfuz,lepas satu,satu event yg dtg menjenguk hari2 dlm hidup nie.....skrg nie pun tgh ade kat melaka,jalan2 pergi melancong....

tapi....rasa ade satu kerugian,rasa rugi sangat2....bila difikir2....sbbnye adalah disebabkan aku tak bawak buku nota.....TAK BAWAK BUKU NOTA!!!!!!???????
(rase pelik jugak,kenapa dalam banyak2 rase x selesa tu....buku nota penyebabnye...aneh2!!!).tapi itulah hakikatnya,macam2 hikmah yg aku dapat mase melancong niee...bile dengar jew radio(abah yg pasang,thanks...)ade macam2 cerita,nasihat dan peringatan yg diberi....bila berjalan keluar,ade saja karenah manusia yg menjadi iktibar dan pedoman,dll.....fuhh...memang banyak....bile lalu negeri sembilan,abah pasang negeri sembilan fm(pergi negeri sembilan sbb nak ambik abang kat USIM,nilai 3).kan sekarang nie tengah prepair nak sambut maulidur rasul.....so ust. tu pun ckp berkaitan rasulullah laa.....


mmg tergelak2 kat blkg kereta dengar ustaz tu ceramah....stail die lah tu kot nak suruh org dengar,bukan senang nak suruh org stay,cube bayangkan.... bile bukak radio jew dengar ceramah,org bukak radio nak dengar lagu,alih2 dengar ceramah....so,tabik buat ustaz tu...pandai ambil hati org,aku tulis blog ari niebukan nak puji ustaz tuu...tapi nak kongsi satu cerita yg dia bagi,ada sebab kenapa dlm banyak2 pengalaman aku mase melancong dgn keluarga nie...aku pilih cerita yg ustaz(entah ape nama entah ust. tu entah,bahase die,campur baku plus nogorik)tu cerita.....1)sbb cerita die plg menarik dlm byk2 cerita yg aku nak tulis dlm nie....2)berkaitan dgn maulidur rasul.....3)well,mestilah berkaitan dgn tajuk.....4)sbb aku tak nak hilang benda nie...so aku tulis kat sini supaya bleh ingat,kan ade org ckp,ilmu diikat dgn kalam....


ustaz tu cerita pasal peribadi rasulullah.....tapi cerita nie bukan pasal peribadi rasulullah.....so dengar laa...nie versi aku laaa...hahahahaa.....
hah!!ade satu lagi,kalu ustaz tu silap,aku dua kali silap laaa....


ade satu peristiwa......rasulullah sedang duduk bersila,pastu rasulullah panggil sepatang pokok menghadap baginda...(mukjizat nabi laa)pastu....sah2 nampak akar2 pokok tu putus, berbunyi tuuu,prak2...prak2...pokok tu pun tegedek-gedek bergerak menuju kearah Rasulullah,dgn batu2 kat tepi die skali yg bergerak,sampai dtg tepat kat rasulullah,Rasulullah arahkan pokok tu kembali semula kat tempat die(aku x tahu laa sbb ape Rasulullah suruh pokok tu pergi kat tempat asal die,mungkin leka kot....dah dengar sambil bace novel,mmg laa jd macam nie...dah,aku nak sambung)pastu pokok tu pun bergerak jew...bunyi mase die nak besambung tuu...so,jadi lah macam asal smula,batu2 yg ikut tadi pon ikut skali....!!!!ALLAHUAKBAR...semuanya kembali kepada Allah....

soooooo....ape yg korang dapat dari cerita nie.....nie yg aku dapat laa

pokok tu,skali arahan jew trus ikut kata2/perintah Rasulullah,makhluk yg tidak dikurniakan akal,tapi patuh dgn perintah Rasulullah,yg hebat tu,skali arahan jew...ALLAHUAKBAR...cuba kita bandingkan dgn diri kita plak!!!sedih....bile dengar jew azan,macam2 fiil perangai kita akan tengok....banyak punyer alasan,banyak pulak drama yg tercipta,tu semua sbb kita diberi pilihan...nak ikut ataupun taknak ikut...


cube kita telusuri kata2 para sahabat yg sempat hidup dgn Rasulullah,yg sempat bertemu dgn Rasulullah,yg sempat belajar dgn Rasulullah,yg sempat mendengar khutbah Rasulullah,yg diiktiraf sbg generasi Qur'an bergerak...mereka perbah berkata,

    bila azan berkumandang,kami seolah2 tidak pernah mengenali Rasulullah dan Rasulullah seolah2 tidak pernah mengenali kami

apa maksudnya....FOKUS!!!!,fokus menjawab azan dan cuba bertindak apa yg sepatutnya ketika mendengar azan,macam tu skali????itulah generasi terbaik islam,dan sedar x sedar....kita sebenarnya kene cuba kearah tuu....boleh ke????practise make perfect.....bring back islam......

*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

Thursday, 2 February 2012

hidup umpama penjaga parking kereta

02/02/12(khamis)


hidup ini bagai lampu dinding,yg dinyalakan dimalam hari,apabila minyak sudah kering "ia"kan pasti padam sendiri....bile cakap jew pasal perlambangan hidup..mesti lagu nie antare lagu2 yg naik dlm pikiran,ade byk lagi,tp x nk tulis laa kat blog nie...takut lirik salah...


entah laa...ari nie pikir pasal idup jew....idup nie sampai bile???idup nie sempat ke ambil PhD????idup nie byk dh ke amal???dll laaa...pastu tetibe jew teringat perlambangan idup....
idup umpama lbagai lampu dinding,idup umpama perantau,idup umpama pemain bola,tp yg paling aku suke....hidup umpama penjaga parking kereta




"letihlah.....sedihlah,kenapelah idup aku nie tak macam....bla2....bla...blaaa...."


mesti dalam hidup kita,walaupun skali...pernah cakap mcm yg kat atas nie,atau lebih kurang mcm nie....sapew yg tak pernah ckp mcm tu walaupun dlm hati....Alhamdullih.itu satu penghormatan kerana sentiasa redha dgn ketentuan ilahi...iman manusia  nie menaik dan menurun......


hidup nie mmg kite nk yg baik2 jew....takde nyer org nk dpt yg buruk,bile kite susah skit,haa mule laa hati nie dirasuk nafsu membusuk kite tu.....sbb tu aku suke gune perlambangan hidup mcm penjaga parking kereta....
cube korang bayangkan korang keje sebagai penjaga parking kereta......dan ko relate kat dgn ape yg aku nk cerita nie.............




pada suatu hari,mcm biase laa....seorang pekerja datang ke tempat kerja nye....seorang penjaga parking,sungguh mulia kerjanya,mencari duit utk hidup dgn pekerjaan halal.pastu,seperti biasa,penuh laa kereta kat tempat parking tu.maka penjaga kereta tu pun skrg memiliki byk kereta....tp yg hebatnye,die buat selamba jew,tawadhu',merendah diri dgn kurniaan tuhan kpdnya,die tak heboh pon kat org die ade byk kereta....diam sudah.nikmat kereta yg dikurniakan kepadanya langsung x membuatkan die sombong




bile sampai masenye,kereta tu pun diambil oleh tuan2nye laa....dah waktu diorang nk balik,balik laa diorang!
ape reaksi penjaga kete tadi erk?????relaks jew,tak marah,tak sedih,biase jew....redha...die tengok jew kekayaan dan nikmatnya ditarik oleh yg berhak...x dek menyumpah seranah pon.




pada suatu hari,sebuah kereta ferarri menjadi miliknya,dikurniakan seorg jutaan yg dtg sbb ade hal....keje dkt2 situ kot,die terima jew kereta tu,takdek memilih,nak cayyen ke,honda ke,camry ke...bagus budak tu.Pada suatu hari yg lain,datang sebuah kereta buruk,baru lps kene langgar kat simpang empat,kemek abis kereta tu,dah laa keluaran 80-an,tapi aku salute lah,die ambek jew,terima seadanye....

haaa....mcm tu laa hidup nie....ape yg tuhan bg,bersangka baiklah dgn Yang Maha Berkuasa,Maha Pencipta,Maha Memberi.....mesti ade hikmahnye dia memberi sesuatu perkara tu kat kite,redha itu permulaan ikhlas....




mungkin kita rase kita adalah org yg paling malang dlm idup nie...itu adalah sbb kite tgk org yg diatas kita,cuba kite tgk org yg duduk dibawah kite....mmg kita nie bertuah laa.....kalu kite naik kereta,jgn bandingkan dgn org yg naik kapal terbang peribadi,bandingkan dgn org yg naik motor,mmg yg naik motor tu lebih naif drpd kiter,kalu kite naik basikal,jgn bandingkan dgn org yg naik motor,bandingkan dgn org yg hanya berjalan kaki,mmg yg jln kaki tu lbih naif drpd kiter....




mgkin kite ckp rumah kite buruk,kecik,x selesa...tu kerana kite tgk rumah yg besar,selesa,indah,aku pernah tgk cerita tajuk:dunia tersembunyi....rumah diorang adalah kubur,bayangkan!!!kubur sbg rumah diorang,kite....kubur tu tempat org mati,tp bagi diorang kubur tu tempat tinggal org yg mati dan yg masih idup,tp diorang bahagia...sbb ape???bersyukur,redha....kite ckp kite nie hidup dlm keadaan susah...aq tgk bersamamu.....sedih tuu....ade skali tu diorang pergi rumah anak yatim,satu kisah tu,budak lelaki!die...pagi pergi pergi tadika...belajar membace,petang pergi sekolah menengah,cover pelajaran yg setaraf dgn umur diye....diye x ambik upsr...berkorban jaga arwah ayah die yg masa tu tgh sakit,mak surirumah,die bekerja utk pastikan adik2 die jd org terpelajar,dan nk pastikan dapur rumah diorang berasap daan ada duit utk beli ubat ayah die....dr darjah 3 buat keje2 org yg dah matang,dah besar....so jgn merungut sangatlah dlm idup nie....ade org yg lagi susah daripada kita,yg lebih menderita drpd kite.....
that all......terima kasih sbb sanggup bace bende yg panjang nie....



*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...


Wednesday, 1 February 2012

kura2 dlm perahu,pura2 x tahu


31/01/2012(selasa)
pagi yg indah mula menjelma,solat terlebih dahulu dilaksanakan...ummi didapur memanggil meminta kudratku untuk memasak bekalan makanan utk adik2 lantas ku segerakan permintaan ummi....terus terngiang di kepala hadis"syurga dibawah telapak kaki ibu".selesai satu ibadah pd hari tu....mentaati perintah ibu.
memang hari nie penting,ujian komputer utk ambik lesen ditetapkan hari nie....kat pekan bukit payung,masenya tak tetap....so,hati mula berkira2 utk pergi dlm kul 10 pg.......lebih kurang 3jam dari skrg,pukul 7 pagi.

sambil menunggu jarum jam mempamerkan pukul 10.00,novel Hijab Sang Pencinta karya menarik RAM dibace....Subhanallah,sedangku asyik membace tersentak aku dgn satu kalimah ,tepat pada muka surat 43,situasi dimana saifuddin/laksamana sunan menentang kumpulan panji tengkorak....berlaku dialog antara saifuddin dgn anggota kump penjahat itu sebelum mereka beradu kekuatan

                "kami 10 orang!kamu hanya seorang diri!Mana mungkin kamu mampu mengalahkan kami?Sari(salah seorang anggota kump. tersebut)hilang sabar lantas berteriak.
                "kita berlindung pada Allah daripada manusia-manusia syaitan!"tegas Saifuddin.

memang kita hanya memerlukan pertolongan Allah dalam hidup ini utk terus berdiri gagah diduniaNya,Rasulullah juga pernah ditanya sebegitu ketika dikejar musuh dalam peristiwa hijrah...pedang tepat ditengkuk Rasulullah dan bertanya si musuh"siapakah yang akan menolongmu?".dengan tenang Rasulullah menjawab bahawa Allah akan menolongnya...dan segalanya terbukti selepas itu........entah dimana silapnya dan entah kenapa,kita sering lupa tentang hakikat itu,Saifuddin menyedarkan ku tentang itu walaupun hakikatnya aku sudah mengetahuinya dari dulu lagi,sejak aku masih dibangku sekolah......kura2 dlm perahu,pura2 x tahu.


mase berlalu dgn pantas....digagahi diri utk menunggang motosikal ex5 utk ke pekan bukit payung,kene naik tangge kat tgh2 antara klinik norazlina dan kedai kek....pusat e-khidmat,name tempat yg dituju.......disapa lembut oleh seorang makcik lingkungan umur 40 tahun,"adik nak ambik test ke???"makcik tersebut berbasa-basi."yup,kali pertama,hari sabtu ari tu dengo kpp",aku turut berbasa-basi."makcik dah 3 kali,insyaAllah kali nie mesti boleh....."makcik menyambung bicara.......

aku menuju ke kaunter utk mendaftarkan diri,

abang yg menjaga kaunter menjawab salamku dan mempersilakan aku utk duduk.dia terus berbicara....

"baikkan makcik tadi,dia dah 3 kali dah test...gagal, tapi tetap berusaha.makcik tu cakap,dalam hidup nie,kite kene mesra dgn org sbb....dlm agama ade ckp,diciptakan manusia nie berlainan bangsa,warna kulit dan rupa,untuk manusia berta'aruf".

Buat kali kedua aku tersentak....kite kadang2 tak endahkan org di sekeliling kite,kadang2 tuu...kite cemuh pulak dalam hati,orang tu hitam laa,mata sepet laa,hidung  tak mancung laa,pipi tersorong2 laa,dll....padahal,diciptakan seseorang itu berlainan,bukan untuk dihina...tapi untuk kita bertaaruf,saling mengenali antara satu sama lain....sudah jauh benar hidup kita dari mengamalkan islam yang sebenar.....kita dah tau semua tu...dari kecil lagi kite diterapkan dgn bertegur sapa..........kura2 dlm perahu,pura2 tak tahu.


ujian komputer-lulus 46/50.
aku terus ke BITARA,mengisi borang pink,nak masuk kelas teori pulak petang nie............

perancangan tuhan itu indah,aku berjumpe dgn 2 orang sahabatku,Faisal dan Azam bob....Allah hantar mereka bagiku adalah utk melepaskan rase rinduku setelah meninggalkan zaman persekolahan.lebih indah,hari tu aku bertemu dgn ramai kawan lama,kami satu kelas dlm ceramah....tak kisah sangat laaa mase tu,walaupun bosan,kami berbual sesama sendiri...maklumlah...lame x jumpe...mmg banyak nak dicerita sehingga berlarutan ke waktu rehat.Perbualan kami boleh laa dikategorikan sebagai rancak...
tetiba..........
"Allah!!!aku lupe...x solat lagi zohor...dah pukul empat nie,aku g solat dulu ea......"ramlan meminta izin daripada kami utk beredar.
tiba2.... Zam dan Aidil berbasa-basi....aku dengo je laa mase tu....

        "bagus ngan kawan kite tuu,mesti tak tinggal solat"Aidil memulakan bicara yang tadinya tertangguh.
        "aku............mesti ade nyer bocor kat mane2 sehari"Zam membalas.
Aidil terus menjawab
        "kite kalu sembahyang,bile nak mintak bende2 jew,mcm nak lulus ujian nie.....mesti fullnyer solat,jahil gittu kiter lening".sambil di"ya"kan oleh Zam atau nama sebenarnye...zamarul.

buat kali ketiga pada hari yg penuh pengajaran nie,aku tersentak.........
masyaAllah,kawan2 ku yg sudah lama x jumpe....begini jadinye,seingat aku,semenjak aku menjejakkan kaki ke asrama sekolah swasta tahun 2007,aku dah tak menemui mereka lagi.hati ini terus berdoa...."Ya Allah,kau kembalikanlah mereka ke jalan yg engkau redhai".jauh disudut hati ini mengharapkan agar mereka menjadi tentera Allah suatu hari nanti......tapi ade satu ayat yg menarik,dan aku ingan sampai ke malam aku tulis nie....."jahil gittu kiter lening".........diorang tahu,tapi entah kenapa,mereka x cuba utk berubah.Mungkin tak ade Murabbi Mithali,Qudwah Hasanah dan Biah solehah........tapi yang penting diorang tahu yg diorang nie jahil agama.....kura2 dlm perahu,pura2 tak tahu....so sapew nk adjust diorang supaya dkt dgn aga.....kura2 dlm perahu,pura2 tak tahu....meh sini nak jawab.....stp individu yg mengucap 2 kalimah syahadah adalah yg bertanggungjawab.....

aaa............satu lagi,mase tengoh bawak moto nak balik rumah.....bermain2 dlm fikiran......sudah lama dah daulah islam runtuh.....padahal para sahabat membuat fatwa....umat Islam tak boleh hidup tanpa Daulah Islam melebihi 3 hari....kene ade khalifah sebelum hari ke-4.tapi ramai umat islam yg lupe....bkn x tahu tapi.......................................kura2 dlm perahu,pura2 tak tahu............Ya Allah,semoga daulah islam kembali tertegak di bumiMu YA ALLAh......


that"s all for today....byk pengajaran hari nie.....indah dgn Islam........moga dapat laaa drpd ape yg saye tulis nie...............

*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...