Mutiara Kata

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA

Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kamiMERASAKANNYA

Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA

Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampuBERTAHAN.

Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, makaILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...

~ABU RIDHWAN~

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog
BuK@N SeN@Ng NaK bu@t BLOG -Cub@ itu lebiH bAikK d@riP@d@ beRtaPa
There was an error in this gadget

Thursday, 2 February 2012

hidup umpama penjaga parking kereta

02/02/12(khamis)


hidup ini bagai lampu dinding,yg dinyalakan dimalam hari,apabila minyak sudah kering "ia"kan pasti padam sendiri....bile cakap jew pasal perlambangan hidup..mesti lagu nie antare lagu2 yg naik dlm pikiran,ade byk lagi,tp x nk tulis laa kat blog nie...takut lirik salah...


entah laa...ari nie pikir pasal idup jew....idup nie sampai bile???idup nie sempat ke ambil PhD????idup nie byk dh ke amal???dll laaa...pastu tetibe jew teringat perlambangan idup....
idup umpama lbagai lampu dinding,idup umpama perantau,idup umpama pemain bola,tp yg paling aku suke....hidup umpama penjaga parking kereta




"letihlah.....sedihlah,kenapelah idup aku nie tak macam....bla2....bla...blaaa...."


mesti dalam hidup kita,walaupun skali...pernah cakap mcm yg kat atas nie,atau lebih kurang mcm nie....sapew yg tak pernah ckp mcm tu walaupun dlm hati....Alhamdullih.itu satu penghormatan kerana sentiasa redha dgn ketentuan ilahi...iman manusia  nie menaik dan menurun......


hidup nie mmg kite nk yg baik2 jew....takde nyer org nk dpt yg buruk,bile kite susah skit,haa mule laa hati nie dirasuk nafsu membusuk kite tu.....sbb tu aku suke gune perlambangan hidup mcm penjaga parking kereta....
cube korang bayangkan korang keje sebagai penjaga parking kereta......dan ko relate kat dgn ape yg aku nk cerita nie.............




pada suatu hari,mcm biase laa....seorang pekerja datang ke tempat kerja nye....seorang penjaga parking,sungguh mulia kerjanya,mencari duit utk hidup dgn pekerjaan halal.pastu,seperti biasa,penuh laa kereta kat tempat parking tu.maka penjaga kereta tu pun skrg memiliki byk kereta....tp yg hebatnye,die buat selamba jew,tawadhu',merendah diri dgn kurniaan tuhan kpdnya,die tak heboh pon kat org die ade byk kereta....diam sudah.nikmat kereta yg dikurniakan kepadanya langsung x membuatkan die sombong




bile sampai masenye,kereta tu pun diambil oleh tuan2nye laa....dah waktu diorang nk balik,balik laa diorang!
ape reaksi penjaga kete tadi erk?????relaks jew,tak marah,tak sedih,biase jew....redha...die tengok jew kekayaan dan nikmatnya ditarik oleh yg berhak...x dek menyumpah seranah pon.




pada suatu hari,sebuah kereta ferarri menjadi miliknya,dikurniakan seorg jutaan yg dtg sbb ade hal....keje dkt2 situ kot,die terima jew kereta tu,takdek memilih,nak cayyen ke,honda ke,camry ke...bagus budak tu.Pada suatu hari yg lain,datang sebuah kereta buruk,baru lps kene langgar kat simpang empat,kemek abis kereta tu,dah laa keluaran 80-an,tapi aku salute lah,die ambek jew,terima seadanye....

haaa....mcm tu laa hidup nie....ape yg tuhan bg,bersangka baiklah dgn Yang Maha Berkuasa,Maha Pencipta,Maha Memberi.....mesti ade hikmahnye dia memberi sesuatu perkara tu kat kite,redha itu permulaan ikhlas....




mungkin kita rase kita adalah org yg paling malang dlm idup nie...itu adalah sbb kite tgk org yg diatas kita,cuba kite tgk org yg duduk dibawah kite....mmg kita nie bertuah laa.....kalu kite naik kereta,jgn bandingkan dgn org yg naik kapal terbang peribadi,bandingkan dgn org yg naik motor,mmg yg naik motor tu lebih naif drpd kiter,kalu kite naik basikal,jgn bandingkan dgn org yg naik motor,bandingkan dgn org yg hanya berjalan kaki,mmg yg jln kaki tu lbih naif drpd kiter....




mgkin kite ckp rumah kite buruk,kecik,x selesa...tu kerana kite tgk rumah yg besar,selesa,indah,aku pernah tgk cerita tajuk:dunia tersembunyi....rumah diorang adalah kubur,bayangkan!!!kubur sbg rumah diorang,kite....kubur tu tempat org mati,tp bagi diorang kubur tu tempat tinggal org yg mati dan yg masih idup,tp diorang bahagia...sbb ape???bersyukur,redha....kite ckp kite nie hidup dlm keadaan susah...aq tgk bersamamu.....sedih tuu....ade skali tu diorang pergi rumah anak yatim,satu kisah tu,budak lelaki!die...pagi pergi pergi tadika...belajar membace,petang pergi sekolah menengah,cover pelajaran yg setaraf dgn umur diye....diye x ambik upsr...berkorban jaga arwah ayah die yg masa tu tgh sakit,mak surirumah,die bekerja utk pastikan adik2 die jd org terpelajar,dan nk pastikan dapur rumah diorang berasap daan ada duit utk beli ubat ayah die....dr darjah 3 buat keje2 org yg dah matang,dah besar....so jgn merungut sangatlah dlm idup nie....ade org yg lagi susah daripada kita,yg lebih menderita drpd kite.....
that all......terima kasih sbb sanggup bace bende yg panjang nie....



*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...