Mutiara Kata

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA

Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kamiMERASAKANNYA

Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA

Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampuBERTAHAN.

Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, makaILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...

~ABU RIDHWAN~

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog
BuK@N SeN@Ng NaK bu@t BLOG -Cub@ itu lebiH bAikK d@riP@d@ beRtaPa
There was an error in this gadget

Tuesday, 7 February 2012

selsema

salam,
dua tiga hari jugak tak bukak blog nie.on9 pun x...bagi peluang kat adik2,abang,ayah utk on9 plak....
walaupun laptop ade dua kat rumah,still x ckup,nak2 time abah nak guna e-mail nak tgk mesej,nak buat keje...pastu adik nak main fifa12....tu laa kate,manusia nie,kalau dapat satu gunung emas,pasti dia nak lagi satu gunung emas...well,akulah manusia,dan bende tu laa yang aku tgh usahakan utk brubah,menjadi yang lebih baik,so...aku bagilah peluang kat keluarga aku nak main plak,diorang jarang main internet,sibuk belajar,kerje,buat assignment...dan macam2 lagi...aku lain laa,terperuk kat rumah jew,bila2 masa boleh on9.


wamakaru wamakarAllah,wallahukhairulmakirin,kita merancang,tuhan pun merancang,dan Allahlah sebaik2 perancang.....dah lama dah penyakit selesema aku x datang,lame kew....lame la jugak dekat satu bulan setengah,rekod tuu x selesema satu bulan setengah pada awal2 tahun,biasanye memanjang jew selesema,dah musim nak selesema aku akhir tahun n awal tahun,rase dah baik dah,alik2,ari ahad ari tu dia datang balik,mula2 just tgk aiman(spupu)jew bersin,mungkin berjangkit kot...letih tubuh dibuatnya,nak berjalan pun x selesa,tapi alhamdullih,pengalaman hidup mengajar segalanya,abah cadangkan minum cocacola,baru ber"angin" skit hidung nie....tapi abang cakap ustaz azhar cakap cocacola nie haram,sbb sokong yahudi,so,abang aku beli air mountain dew(thanks)baik laa skit ari nie...tu yg ON9 ARI NIE....org x dek kat rumah,hidung dah baik skit,ade cerita menarik,pemgalaman hidup yg nak dikongsi....


malam tadi,selepas mesyuarat(abis pukul 12 malam tepat),abah ajak makan kat kedai(abah ajak kew,aku ngan abang aku yg pujuk,hahhaa,hehehehe)pastu time nak makan tu,hingus nak keluar plak(eee,pengotor nyer)lekas2 aku ambik sapu tangan nak lap,lepas lap aku mengeluh laa skit"huh...keluar lagi"abah dengar aku mengeluh,"kenape mengeluh???"aku pun jawab"dah selesema"abah pun membalas dengan nasihat terulung diye"dah menegluh kat selesema tu kew mengeluh kat pencipta selesema tu,kan selesema tu anugerah Allah,nak uji hamba-Nya,nak hapuskan dosa2 hamba-Nya,kenapa nak mengeluh,orang sepatutnya bersyukur,bersabar"aku tersipu malu,mula menyedari kekhilafan diri,lekas hati ini beristighfar....



Allah tak akan uji hamba-Nya melainkan dia mampu menghadapinya....so,sentiasa bersangka baik dgn tuhan,dan petang nie,aku dah sihat dah,Alhamdulillah,semuanya kembali kepadaNya.pengalaman hidup mengajar segalanya,2 kalimah syahadah erat dihati....rupanya ada hikmahnya aku selesema,nak ajar cara bersabar,bersyukur dan paling penting,belajar macam amna nak husnuzon(bersangka baik)dgn tuhan...


*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

No comments:

Post a Comment