Mutiara Kata

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA

Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kamiMERASAKANNYA

Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA

Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampuBERTAHAN.

Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, makaILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...

~ABU RIDHWAN~

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog
BuK@N SeN@Ng NaK bu@t BLOG -Cub@ itu lebiH bAikK d@riP@d@ beRtaPa
There was an error in this gadget

Saturday, 4 February 2012

ruginya diri ini

slm,
alhamdulillah,mungkin telah tertulis di luh mahfuz,lepas satu,satu event yg dtg menjenguk hari2 dlm hidup nie.....skrg nie pun tgh ade kat melaka,jalan2 pergi melancong....

tapi....rasa ade satu kerugian,rasa rugi sangat2....bila difikir2....sbbnye adalah disebabkan aku tak bawak buku nota.....TAK BAWAK BUKU NOTA!!!!!!???????
(rase pelik jugak,kenapa dalam banyak2 rase x selesa tu....buku nota penyebabnye...aneh2!!!).tapi itulah hakikatnya,macam2 hikmah yg aku dapat mase melancong niee...bile dengar jew radio(abah yg pasang,thanks...)ade macam2 cerita,nasihat dan peringatan yg diberi....bila berjalan keluar,ade saja karenah manusia yg menjadi iktibar dan pedoman,dll.....fuhh...memang banyak....bile lalu negeri sembilan,abah pasang negeri sembilan fm(pergi negeri sembilan sbb nak ambik abang kat USIM,nilai 3).kan sekarang nie tengah prepair nak sambut maulidur rasul.....so ust. tu pun ckp berkaitan rasulullah laa.....


mmg tergelak2 kat blkg kereta dengar ustaz tu ceramah....stail die lah tu kot nak suruh org dengar,bukan senang nak suruh org stay,cube bayangkan.... bile bukak radio jew dengar ceramah,org bukak radio nak dengar lagu,alih2 dengar ceramah....so,tabik buat ustaz tu...pandai ambil hati org,aku tulis blog ari niebukan nak puji ustaz tuu...tapi nak kongsi satu cerita yg dia bagi,ada sebab kenapa dlm banyak2 pengalaman aku mase melancong dgn keluarga nie...aku pilih cerita yg ustaz(entah ape nama entah ust. tu entah,bahase die,campur baku plus nogorik)tu cerita.....1)sbb cerita die plg menarik dlm byk2 cerita yg aku nak tulis dlm nie....2)berkaitan dgn maulidur rasul.....3)well,mestilah berkaitan dgn tajuk.....4)sbb aku tak nak hilang benda nie...so aku tulis kat sini supaya bleh ingat,kan ade org ckp,ilmu diikat dgn kalam....


ustaz tu cerita pasal peribadi rasulullah.....tapi cerita nie bukan pasal peribadi rasulullah.....so dengar laa...nie versi aku laaa...hahahahaa.....
hah!!ade satu lagi,kalu ustaz tu silap,aku dua kali silap laaa....


ade satu peristiwa......rasulullah sedang duduk bersila,pastu rasulullah panggil sepatang pokok menghadap baginda...(mukjizat nabi laa)pastu....sah2 nampak akar2 pokok tu putus, berbunyi tuuu,prak2...prak2...pokok tu pun tegedek-gedek bergerak menuju kearah Rasulullah,dgn batu2 kat tepi die skali yg bergerak,sampai dtg tepat kat rasulullah,Rasulullah arahkan pokok tu kembali semula kat tempat die(aku x tahu laa sbb ape Rasulullah suruh pokok tu pergi kat tempat asal die,mungkin leka kot....dah dengar sambil bace novel,mmg laa jd macam nie...dah,aku nak sambung)pastu pokok tu pun bergerak jew...bunyi mase die nak besambung tuu...so,jadi lah macam asal smula,batu2 yg ikut tadi pon ikut skali....!!!!ALLAHUAKBAR...semuanya kembali kepada Allah....

soooooo....ape yg korang dapat dari cerita nie.....nie yg aku dapat laa

pokok tu,skali arahan jew trus ikut kata2/perintah Rasulullah,makhluk yg tidak dikurniakan akal,tapi patuh dgn perintah Rasulullah,yg hebat tu,skali arahan jew...ALLAHUAKBAR...cuba kita bandingkan dgn diri kita plak!!!sedih....bile dengar jew azan,macam2 fiil perangai kita akan tengok....banyak punyer alasan,banyak pulak drama yg tercipta,tu semua sbb kita diberi pilihan...nak ikut ataupun taknak ikut...


cube kita telusuri kata2 para sahabat yg sempat hidup dgn Rasulullah,yg sempat bertemu dgn Rasulullah,yg sempat belajar dgn Rasulullah,yg sempat mendengar khutbah Rasulullah,yg diiktiraf sbg generasi Qur'an bergerak...mereka perbah berkata,

    bila azan berkumandang,kami seolah2 tidak pernah mengenali Rasulullah dan Rasulullah seolah2 tidak pernah mengenali kami

apa maksudnya....FOKUS!!!!,fokus menjawab azan dan cuba bertindak apa yg sepatutnya ketika mendengar azan,macam tu skali????itulah generasi terbaik islam,dan sedar x sedar....kita sebenarnya kene cuba kearah tuu....boleh ke????practise make perfect.....bring back islam......

*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

No comments:

Post a Comment