Mutiara Kata

Mutiara Kata

Jika DA’WAH adalahPILIHAN, maka IZINKAN hati ini MEMILIHNYA.
Jika DA’WAH adalah KEWAJIBAN, maka KUATKAN kami MENJALANINYA

Jika DA’WAH adalah KECINTAAN, maka IKHLASKAN kamiMERASAKANNYA

Jika DA’WAH adalah NADA dalam hidup, maka IZINKAN kami MEMAINKAN IRAMANYA

Jika DA’WAH adalah badai KESULITAN, maka kuatkan kami untuk mampuBERTAHAN.

Jika KEMENANGAN DA’WAH adalah TADHIYAH dan TAAT, makaILHAMKAN semuanya pada jiwa ini...

~ABU RIDHWAN~

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog

BUK@N SEN@Ng naK bUat Blog
BuK@N SeN@Ng NaK bu@t BLOG -Cub@ itu lebiH bAikK d@riP@d@ beRtaPa
There was an error in this gadget

Tuesday, 31 January 2012

lagu

salam,
lagu...tajuk yg menarik utk dikupas.....tp bg yg beginner mcm empunye blog nie....adoi letih tu,penat idea cube dicurahkan,tp sia-sia.....but,org ckp....."practise make perfect"so...digagahi juga utk menaip walau kesempitan idea............




lain org lain caranyer,maka x pelik laa bila kita ckp"ko suke tak lagu niskala nyanyi bla...blaa"
lps tu die dgn ringannya menjawab...."mcm gampang je aku dengo"
ttp....bile kene pd org nye....kite tanyer soalan yg sama.....dgn bersemangat kata"best do....ko kene dengo kot,best.....aku mmg fan diyer....".

nk dijadikan citer,pemilik blog nie x suke mane bab mendengar lagu nie....malas nk hafal die punyer lirik kot...pastu tetiba inbox e-mail budak nie dipenuhi mail.....mase tu ade 2 mail yg masih x dibace...
ygpertame dihantar oleh si jejaka yg mmg terkenal kacaknye kat skolah dulu...tp bkn mail budak tu yg nk dicerita walaupun budak tu mmg suke dengar lagu...segala jenis lagu....ringan jew mulut die nk nyanyi...skali dengar je...trus bleh ulang...mmg pro laa dlm bab hafal lagu nie.....tp yg nk diceritakan nie...email kwn empunya blog nie yg satu lg...(skali lg ckp empunye blog sbb x tau nk membahasekan diri..).penuh dgn lagu yg di download....di forwardkan ke e-mail aq/saya/ana/ape2 laa....lagu maidany....ape lagi...trus laa dibalas mesej tu..."aq mane suke dengo lagu,ko bagi sampai 6 lagu nie apsal????pastu die balas"nie la lagu yg kwn2 ko suke....dengo je laa dulu....
dimulai dgn lagu bertajuk unik....tanpa disedari...satu persatu lagu dilayan...sampai abis...dan masih diulang2 ktk kupasan ini dibuat,ckup fresh liriknya....mmg patut dipuji...

nk di"mention"kan disini...best itu...adalah apa yg kita fikirkan tentangnya,kalu kite x nk buka hati kite utk lagu...so,x best laa jd lagu tu...Alhamdulillah,Islam itu Allah yg jaga....ada juga individu yg prihatin menggunakan wadah lagu utk dijadikan jln dakwah...iinilah yg dikatakan dakwah dgn hikmah...ikut keadaan suasana,tempat..dan lain2.Rasulullah pun dulu berdakwah dgn berhikmah,Rasulullah pernah bergusti ktk berdakwah..bkn bertumbuk bergaduh....tp,diajak memasuki gelanggang oleh org yg didakwahnya....akhirnya,peninju tadi memeluk islam hanya dgn bertinju bersama Rasulullah...saya bukanlah pakar sejarah utk mengulasnya...ttp disini,cuba kita lihat...hanya dgn mengamalkan gaya hidup sihat,Rasulullah berjaya menambahkan bilangan ummah..Baginda ikut keadaan semasa orang arab yg suka mencabar dan beradu kekuatan....sama juga dgn pakaian...Rasulullah x bawak pakaian yg pelik2 ktk berdakwah...digunakan pakaian yg tlah menjadi kebiasaan org arab...baru dakwah itu berjaya...cuba byngkan...Rasulullah berdakwah dan menggalakkan sahabat nabi pakai baju melayu....rasa2...ade org nk ikut x....bg saya...x kot...dah plik dari org....maka,itulah sbbnye knp kite kene berdakwah dgn hikmah....ade org terlalu sukakan lagu sehingga boleh mempengaruhi hidupnya...org mcm nie lah yg hendek ditarik menjadi semakin rapat dgn islam melalui wadah lagu....lain org lain caranya....sama jugak dgn shbt2  dan sahibah Rasulullah yg Allah redha kehidupan mereka....memeluk islam melalui pelbagai wadah...ade yg memeluk islam dgn mendengar ayat qur'an,melihat peribadi Rasulullah,melihat kesungguhan umat islam,tertarik dgn kesamatarafan dlm islam dll....



mungkin ini pembuka bicara dlm blog nie....x dek ape2 pon...kalu ade yg dpt dijadikan iktibar...ambiklah.....
*sbrg comment mmg dialu2kan utk penambahbaikan.....kalu rase nk ajar cara ber"blog pun boleh....saya bukan pandai sangat...moga terus dapat belajar menguasai ilmu di hujung jari ini....salam perkenalan dan terima kasih kerana sudi membace...

No comments:

Post a Comment